Márton-napi libapecsenye angol módra
A Márton-napi libalakoma hagyományának praktikus okai vannak. A tavaszi kislibák október végére, november elejére érik el ideális vágósúlyukat, ezért tizedelik meg a háziasszonyok az ólakat, még a tél beállta előtt. Pecsenyének lehetőleg 4-5 kg-os szárnyast
válasszunk. Miután kellőképpen megtisztítottuk a libát, láng felett megperzseljük, a tokokat kiszedjük, leöblítjük, megszárítjuk, és kívül-belül besózzuk.
A töltelékhez a vöröshagymát apróra metéljük, majd vajban üvegesre pirítjuk. Elkeverjük a zsemlemorzsával,
az összevágott zsályával, és hozzáadjuk a kockára vágott almákat is. Sóval, frissen őrölt borssal, mustárral és kevés cukorral ízesítjük, majd a jól összekevert töltelékkel megtöltjük a liba hasüregét. A nyílást bevarrjuk, a
szárnyast libazsírral jól kikent tepsibe tesszük, és lassú tűzön sütni kezdjük. Sütés közben sűrűn locsolgatjuk saját
zsírjával. Ha félig elkészült, nyakon öntjük a fűszeres portói borral, és ropogós pirosra sütjük.