Mazsolás zsemle
A liszt közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a langyos tejet. Feloldjuk benne az élesztőt, és egy kevés liszttel puha tésztává keverjük. A tetejét vastagon megszórjuk liszttel, majd meleg helyen 20 percig kelesztjük a kovászt.
Ezalatt a puha vajat vaníliás cukorral és porcukorral, őrölt
kardamommaggal meg egy csipet sóval habosra keverjük,
majd ezt a keveréket összedolgozzuk a kovásszal és a maradék liszttel úgy, hogy sima, formálható tésztát kapjunk. Végül beledolgozzuk a durvára vágott mandulát, a kandírozott citromhéjat, a mazsolát, valamint a citrom levét és héját. Letakarva, meleg helyen 60 percig kelesztjük.
Ezután hengert formálunk belőle, amit kisebb darabokra
vágunk, majd a darabokból belisztezett deszkán zsemléket
formálunk. A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, tojássárgájával megkenjük a tetejüket. Amikor a tojás megszáradt, újra bekenjük. Előmelegített sütőben, 160 fokon 25-30 percig sütjük.