Forrás: O. Horváth György

Melegszendvicsek a grillről - avokádós, marhahúsos, csirkehúsos és darált húsos

Nincs gyerek, de felnőtt sem, aki ne szeretné a melegszendvicseket. És nincs háziasszony, aki ne szeretné készíteni, megunhatatlan variációk jöhetnek ki, attól függően, milyen alapanyag van otthon. Két alkatrész állandó, s ez a kenyér és a sajt. Érdekes módon grillen ezt az ételt itthon kevésbé készítjük. Holott egyszerű és biztos a siker. Én most négyfélét sütöttem. Az egyik avokádós, a másik marhahúsos, a harmadik csirkehúsos, a negyedik pedig darált húsos változat lett. Első teendő a húsok elősütése, párolása, ugyanis a melegszendvics grillezésekor a két kenyér közé zárt húsoknak nincs idejük – és elég hő sincs –, hogy megfőjenek. Ráadásul a grillen, faszénen sült, kicsit füstölődő hús zamata fenséges a melegszendvics belsejébe zárva.

  1. A marhából vékony, alig egycentis szeleteket vágtam, sóztam, borsoztam, olajoztam, és egy kis füstölt paprikával átdörzsöltem. Csak addig pácolódott, míg a parázs el nem készült.
  2. Hasonló időt töltött a csirkemell egy kis sóban, borsban, olajban. Aztán a szeleteket közepes parázs felett oldalanként néhány perc alatt átsütöttem, majd pihentettem, utána pedig vékonyan felszeleteltem.
  3. A darált húsból egy kisebb serpenyőben ragut készítettem: vékony olajon fél fej szeletelt hagymát dinszteltem, erre jött a gomba, majd a darált hús, némi őrölt paprika, só, bors, két gerezd zúzott fokhagyma. Tíz perc alatt, némi víz pótlása és kevergetés után kész is lett a szaftos ragu.
  4. Egy másik serpenyőben másfél fej vöröshagymát lepároltam némi olajon, s mikor már üveges volt, kevés szójaszószt és barbecue-szószt öntöttem rá, s addig pároltam, míg karamellizálódni nem kezdett. Közben felszeleteltem vékonyan az avokádót, a paradicsomot, a sajtokat, a csilipaprikát, a petrezselyem zöldjét. Ezután minden kenyérszelet egyik felét megvajaztam. Az avokádós szendvics egyik kenyerére előbb egy réteg trappista sajtot, aztán avokádót, egy kis sót, borsot, csilipaprikát, majd paradicsomkarikát, fokhagymacsipeteket és végül megint sajtot tettem, a tetejére pedig egy másik kenyeret.
  5. Aztán egy grillezős aljú tepsit melegítettem át a közepes parázs felett, s már süthettem is a szendvicset – a vajas oldala a kenyereknek kívül van! –, melyet egy kiszedő lapáttal nyomtam jó erősen és folyamatosan az edény aljához. Néhány percen belül a kenyér átpirult, ekkor egy ügyes mozdulattal megfordítottam, s a másik kenyeret is lepirítottam.
  6. A marhahúsos szendvicsnél a kenyérre egy réteg márványsajt került, erre a felcsíkozott marha, fokhagyma, paradicsomszeletek, cheddar sajt, és persze a végén kenyér.
  7. A csirkehúsos változatnál füstölttrappista-rétegre került a csirkemellcsík, csilikarikák, aztán az előzőekben leírt módon készült szójaszószos párolt hagyma, végül egy réteg mozzarella és kenyér.
  8. A ragus szendvicshez a vajas kenyérre trappistát fektettem, erre terítettem szét a ragut, megszórtam aprított petrezselyemmel, egy réteg sajt jött, majd kenyér. Bonyolultabb leírni, mint elkészíteni.
  9. Igazából az előkészület tart hosszabb ideig, mivel a serpenyőmben két szendvicset tudtam egyszerre átsütni. Mindezt persze egyszerűbb elkészíteni egy fedeles elektromos kontaktgrillen a lakásban, de a szabad tűz varázsa, a sokszor könnyfakasztó füst zamata pótolhatatlan a sütögető ember számára! Az ilyen ételekhez egy jó pohár kóla illik a legjobban. Mi is azt ittunk hozzá.
kaloria 600 CAL
ido 90 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: O. Horváth György

Ajánlataink