Bejgli tészta alaprecept
ELŐKÉSZÍTÉS: 45 perc – PIHENTETÉS: 1,5 óra – SÜTÉS: 30 perc.
A hozzávalók NÉGY RÚDHOZ elegendők.
Egy kevés langyos tejet egy pohárba öntünk, hozzákeverünk egy kávéskanál porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk. Egy nagy tálban összemorzsoljuk a vajat a liszttel, majd hozzákeverjük a porcukrot meg a sót. Végül hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejet és a felfutott élesztőt, sima tésztává gyúrjuk. Cipóvá formázzuk, és fólia alatt 20-25 percig pihentetjük. Utána négy egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk belőle. Egyesével téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a kiválasztott, hideg töltelékkel úgy, hogy körben 1,5 cm szabadon maradjon. A két rövidebb oldalt picit felhajtjuk, majd az egyik hosszanti oldalánál kezdve felcsavarjuk. Átrakjuk egy sütőpapírral kibélelt tepsire (az összeillesztés alulra kerül). Ugyanezt megcsináljuk a többi tésztával is. A tetejüket lekenjük tojássárgájával, és hűtőszekrényben pihentetjük 30-40 percig. Elővesszük, lekenjük a tojásfehérjével, és most már szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni rajta a bevonatot (20-30 perc). Villával megszurkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük a bejglit.
Narancsos diótöltelék mazsolával
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 perc. – A hozzávalók egy rúdhoz elegendők. –
Megmossuk és beáztatjuk a mazsolát kevés forró vízbe (esetleg ízesíthetjük egy evőkanál rummal is). Felforraljuk a tejet, majd összekeverjük a többi hozzávalóval, végül beleforgatjuk a leszűrt mazsolát is. Teljesen hidegre hűtjük.
Máktöltelék birsalmasajttal
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 perc. – A hozzávalók egy rúdhoz elegendők. –
Kis darabokra vágjuk a birsalmasajtot. Felforraljuk a tejet, ráöntjük a cukorral és a mézzel elkevert darált mákra, majd ízesítjük a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral. Végül belekeverjük a birsalmasajtot is. Felhasználás előtt hidegre hűtjük.
Gesztenyés töltelék konyakos meggyel
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 5 perc – ÁZTATÁS: 1 éjszaka. –
A hozzávalók egy rúdhoz elegendők. – Beáztatjuk a leszűrt meggybefőttet a konyakba, legalább egy éjszakára. Utána leszűrjük (a levét megőrizzük). Végül a gesztenyepürét kikeverjük, beleforgatjuk a feldarabolt meggyet. – (Trükk: Ha túl száraz lenne a töltelék, akkor lazíthatjuk 2-3 evőkanálnyi tejszínnel vagy meggyes konyakkal.)