Mini kakaós csiga

A KAKAÓS CSIGA

ELŐKÉSZÍTÉS: 15 perc – KELESZTÉS: 20 perc – SÜTÉS: 15 perc – Hosszú, vékony téglalapra kinyújtjuk a tésztát. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd eloszlatjuk benne a kakaóport és a durvára tört étcsokit. Megkenjük vele akinyújtott tésztát. Feltekerjük, mint a bejglit. Egy centi vastag csigákra felvágjuk. Egy sütőlemezre sütőpapírt fektetünk, rásorakoztatjuk a csigákat (nem túl szorosan egymás mellé, mert még nőni fognak). Szobahőmérsékleten hagyjuk állni 20 percet, lekenjük az oldalát felvert tojással, majd 210 fokos sütőbe toljuk, halványbarnára sütjük.

HAJTOGATOTT ÉLESZTŐS TÉSZTA

Elkészítésének nehézségi foka: 2-es. – ELŐKÉSZÍTÉS: 40 perc – PIHENTETÉS: 2,5 óra –
20 dkg hideg vajat összedolgozunk 10 dkg liszttel. Téglatestet formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és berakjuk a hűtőszekrénybe. Az élesztőt belemorzsoljuk egy deci langyos, cukros tejbe, és hagyjuk felhabosodni. A maradék 40 dkg lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a maradék 5 dkg vajat megolvasztva, a citromhéjat, a cukrot, a sót, valamint a felfutott élesztőt. Több kisebb adagban hozzáöntjük a meglangyosított tejet. Csak annyit használunk el belőle, hogy közepesen kemény kelt tésztát tudjunk dagasztani. A szépen kidolgozott tésztát cipóvá formázzuk, és langyos helyen letakarva a hőmérséklettől függően 40-60 percig kelesztjük. Utána enyhén lisztezett deszkán lóhere alakra kinyújtjuk. A közepére rakjuk a hideg, lisztes vajat. Ráhajtjuk a szárnyakat, és kinyújtjuk. Szimplán hajtogatjuk (háromrétegű téglalapot kapunk). Hideg helyen pihentetjük félórán át. Utána elővesszük, 90 fokkal elfordítva kinyújtjuk, és dupla hajtogatás következik (négy rétegű téglalap a végeredmény). Ismét félóra pihentetés következik (hideg helyen), majd utoljára megint szimplán hajtogatunk. Ismét hideg helyre rakjuk egy félórára.

kaloria 300 CAL
ido 50 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.