Mogyorós rudak
Egyszerűen elkészíthető, könnyű és finom, édes aprósütemény a mogyoró ízét kedvelőknek. A lisztet gyúródeszkára szitálom, mélyedést nyomok a közepébe,
beleteszek 4 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a tojások sárgáját. A vajat szeletekre vágom, hozzáadom a masszához, s gyors mozdulatokkal sima, lágy
tésztává gyúrom össze, amit 30×40 cm-es lappá nyújtok.
A töltelékhez a maradék cukrot feloldom 1,5 dl vízben, majd felforralom a szirupot. A tűzről lehúzva beleteszem az őrölt mogyorót és a rumot, majd csomómentesre
keverem. Hagyom kihűlni, aztán megkenem vele a kinyújtott tésztát. A tojásfehérjéből kemény habot verek, hozzákeverem a porcukrot, és az egészet jól összekeverve sűrű mázat készítek. Bevonom vele a mogyorós tésztát. A tésztából kb. 6×2 cm-es rudakat vágok, ezeket sütőpapírral bélelt, kivajazott, kilisztezett sütőlapra helyezem. 180 fokosra előmelegített (gázsütő 5-ös fokozat) sütőben
12-15 percig sütöm, amíg a tetején a tojáshab szép aranybarna színt kap.