Mogyorós túrógombóc csokoládéöntettel

Mogyorós túrógombóc

A túrót áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, 10 dkg pirított, darált mogyorót, a tojásokat, a búzadarát, a langyos vajat, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat meg egy csipet sót. Mindezt jól összedolgozzuk, és tésztát gyúrunk belőle. Cipóvá formázzuk, azután letakarva félórát pihentetjük.
Egy nagy fazékban egy csipetnyi sóval vizet forralunk. A tésztából hurkát formázunk, amit feldarabolunk, és a darabkákból gombócokat kerekítünk. Lassan forrdogáló vízben a gombócokat kifőzzük, majd szitalapáttal óvatosan
kiszedjük, lecsöpögtetjük, és megforgatjuk a maradék darált, pirított mogyoróban. Megszórjuk porcukorral, és csokoládéöntettel tálaljuk.

Csokoládéöntet

A csokoládéöntethez a cukrot összekeverjük a tojássárgájákkal, a liszttel és a kakaóval. Közben a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a darabokra tört csokoládét. Ha a tej felforrt, habverővel simára keverjük benne a csokoládét, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgájás masszát. Forrásig hevítjük, amíg mártás sűrűségű lesz (felforralni nem szabad, mert a tojások összefuthatnak). Ekkor levesszük a tűzről, rummal ízesítjük és a kemény habbá vert tejszínnel összekeverjük.

kaloria 520 CAL
ido 55 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.