Mokkás aprósütemény
Vendégváró falatkákból sosem elég! Nem minden locsolónak van ideje a nagy, krémes torták körülményes elmajszolására, a kisfiúk pedig – a tapasztalat azt mutatja – kifejezetten az apró sütiket „támadják le”, s még a húguknak is vinni akarnak belőle. A tésztához a margarint – az apránként adagolt – cukorral, vaníliás cukorral és a sóval addig keverem, amíg sima, egyenletes masszát nem kapok. Egyenként beleteszem a tojásokat, majd hozzávegyítem a tejet, a kávét és a rumot. A lisztet átszitálom, összekeverem az étkezési keményítővel, a kakaóval és a sütőporral, és a tejes masszát kis adagokban beledolgozom. A vajjal kikent, sütőpapírral borított tepsire evőkanállal kis halmokat rakok, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm. Ez a tésztamennyiség nem fér el egy tepsire, így többször meg kell ismételni a sütést. A süteményeket a lemezről a sütőpapírral együtt süteményrácsra húzom, és ott hagyom kihűlni.
Máz
A mázhoz a darabokra tördelt étcsokoládét a kávéval együtt vízgőz fölött, alacsony hőmérsékleten kenhető masszává olvasztom, és a sütemények egyik felét belemártogatom.