Nagyanyó lekváros buktája
1 dl langyos tejet elkeverünk 3 dkg szétmorzsolt élesztővel, 1 evőkanál liszttel meg 1 evőkanál porcukorral, majd langyos helyen letakarva felfuttatjuk. A lisztet mély tálba szórjuk, közepébe egy kis mélyedést vájunk, és beleöntjük a megkelt élesztőt, a tojássárgájákat, a maradék porcukrot, a sót és annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ezután beledolgozzuk a puha vajat is, majd a tésztát megdagasztjuk, és cipóvá formázva lisztezett tálba tesszük. A tetejét meglisztezzük, majd ruhával letakarva duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát két, egyenként 25 × 30 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tésztalapokat először vékonyan megkenjük lekvárral, majd meghintjük cukorral és meglocsoljuk vaníliás cukorral ízesített tejföllel. A lapokat lazán feltekerjük, s a tekercseket kör alakúra formázva kivajazott tepsibe tesszük. Még egyszer kelni hagyjuk, majd megkenjük tojással, és közepes tűznél körülbelül
60 percig sütjük.