Nagyi túrós zsemléje
A zsemléket félbevágjuk. A belsejüket kiszedjük – ezt nem használjuk fel, zsemlemorzsának megszáríthatjuk. 5 dkg vajat felolvasztunk, összekeverjük a cukorral, és hozzáöntjük a tejet. A zsemlék mindkét felét belemártjuk a tejbe, majd belerakjuk a tepsibe. Megtöltjük túróval, rárakjuk a tetejüket, s ha marad tej, amit nem szívtak fel a zsemlék, azt is rájuk öntjük. Végül a maradék vajat
kockákra vágva elosztjuk a zsemlék tetején. A sütőt előmelegítjük, és a zsemléket 150-160 fokon körülbelül 30 percig sütjük. Ha elkészült, letakarjuk konyharuhával, hogy megpuhuljon a tetejük.
Töltelék
Először a tölteléket készítjük el: a túrót összetörjük, hozzáadjuk a tojásokat, a kétféle cukrot, belekeverjük a búzadarát, és végül a tejföllel és az olvasztott vajjal simára dolgozzuk. A tepsit vastagon kivajazzuk vagy kizsírozzuk.