Nagymamaszelet
- Az egész tojást a zsírral, a mézzel, a tejjel és a 15 dkg cukorral tűzálló tálban, vízgőz felett, állandóan keverve
felmelegítjük, ez körülbelül tíz percig tart. Hozzáöntjük a sütőporral elkevert liszthez, és összegyúrjuk. Gyorsan dolgozunk a tésztával, mert minél jobban lehűl, annál nehezebb lesz vele bánni.
- Két részre osztjuk, és erősen lisztezett deszkán egyesével kinyújtjuk. A tepsi hátoldalára fektetjük, és 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
- Meghámozzuk az almát, lereszeljük, és egy lábasban megpároljuk. Még a tűzhelyen belekeverjük a darált diót. Belekeverjük a vaníliás cukrot (ízlés szerint adhatunk hozzá kevés őrölt fahéjat is). Megkóstoljuk,
ha kell, adunk még hozzá porcukrot is.
- Az egyik tésztalapot vékonyan megkenjük baracklekvárral, rátesszük a még meleg almatölteléket, erre jön a második tésztalap. Gyengéden lenyomkodjuk. A tetejét megszórjuk porcukorral. Körülbelül 20 perc múlva szeleteljük.
Juhtúrós háromszögek szezámmaggal