LÁGY KELT TÉSZTA
ELŐKÉSZÍTÉS: 20 perc – PIHENTETÉS: 2 óra – SÜTÉS: 30 perc – Édesanyám könnyű kelt tésztát gyúrt (kb. 35 dkg lisztből), majd a szokott módon pihentette. A kenyértészta vagy lágy kelt tészta készítése: 35 dkg lisztet összegyúrunk 1,5 dkg friss, felfuttatott élesztővel, egy teáskanál sóval, 1 teáskanál cukorral és annyi vízzel, hogy közepesen kemény vagy lágy legyen a tészta. Szépen kidagasztjuk, hagyjuk megkelni.
A SÓS SÜTEMÉNY
Mikor a tészta megkelt, vastagon elnyújtotta a deszkán, és ujjnyi vastagra szeletelte. Ezeket a csíkokat megsodorta jó vastag nudli formájú kötélnek, és lazán megtekerve, mint a kötelet, lefektette a kizsírozott tepsibe. Lazán, helyet hagyva a még egyszer keléshez. Legalább 1 liter tejfölt jól megsózunk, és a tepsiben lévő kötelekre öntünk úgy, hogy majdnem ellepje. Ezután még egy jó ideig kelesztjük, mert a hideg tejföl egy kicsit lehűti. Meleg sütőben pirosra sütjük. Anyukám szerint először a tészta megfő a tejfölben, majd megsül. Mindettől gyenge, foszlós kelt tésztát kapunk – ezért borjúkötél a neve. Mesés, különleges sós sütemény.