Tészta
A hozzávalókból kelt tésztát készítettem, megdagasztottam, és meleg helyen a duplájára kelesztettem. (Kenyérsütő gépben is lehet.)
Napraforgó kenyér
A tésztát kettéosztottam, az egyik felét 5 részre, a másikat 6 részre daraboltam. A 6 rész közül az egyiket félretettem. A nagyobb darabokat körülbelül 22 cm-es körökre nyújtottam. Egy 26 centis tortaforma aljára sütőpapírt tettem, ráhelyeztem az első kört, és olvasztott margarinnal megkentem. Majd erre jöttek a következő körök, margarinnal megkenve, végül az ötödik kört kicsit nagyobbra nyújtottam, mint a többit, ráterítettem a legfelső rétegre úgy, hogy a többi oldalát is befedje. Ezután 8 helyen egyenlően bevagdostam, és a szirmokat
kifelé hajtottam. A kisebb darabokból körülbelül 14 centis köröket nyújtottam, és ugyanúgy jártam el, mint az előzőekkel. Végül belehelyeztem a nagy kör közepébe. Ezt is bevagdostam, úgy, hogy a szirmai a már meglévők közé essenek. Ezután a félretett kis cipót a közepébe tettem, és még félórára félretettem kelni. Amikor a hézagok már szépen kiteltek, a „virágot” megkentem a tojássárgája, a tej és margarin keverékével, majd megszórtam a magokkal. Lehet különböző magvakat használni, mint szezám-, len- vagy köménymag. A
tésztát a tortaforma aljával együtt egy nagy gáztepsibe, majd előremelegített sütőbe tettem. Az első 10 percben nagyobb lángon (nálam a gázsütőben ez a 4-es fokozat volt) sütöttem, majd mérsékeltem 3-asra. Az utolsó 5 percben levettem egészen kicsi lángra a sütőt, hogy szép
piros legyen a kenyér teteje.