A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját.
A padlizsánt felkockázzuk, sóval összekeverjük, hagyjuk állni fél órát. Utána leszárítjuk, és egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk. Kiszedjük, félretesszük.
Öntünk még egy-két evőkanál olívaolajat a serpenyőbe, és egy percig pároljuk benne a zúzott fokhagymát és a felaprított vöröshagymát. Rátesszük az összevágott paradicsomot, és kis lángon 30 percig rotyogtatjuk, közben sózzuk, borsozzuk, összevágott zöld fűszerrel ízesítjük. Belekeverjük a sült padlizsánt, azzal is kiforraljuk.
Kifőzzük a tésztát, rászedjük a mártásra, kis főzővízzel hígíthatjuk, hogy szaftos legyen. Tányérokra szedjük, és minden adag tetejére rámorzsoljuk a ricottát. Emellé is kínálhatunk némi reszelt parmezánt.