Ökörpofapörkölt kanalas nokedlivel
A kockára vágott vöröshagymát kevés vízben pépesre
pároljuk. Zsiradékot nem teszünk bele, mivel a kissé faggyús hús tartalmaz eleget.
Mikor a hagyma szétfőtt, hozzáadjuk a nagyobb kockára
vágott húst meg a fűszereket: sót, borsot, ízlés szerint babérlevelet és a csípős fűszerpaprikát. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és – lehetőleg bográcsban – 2-3 óra alatt puhára főzzük. Amikor a hús puha, hozzáadjuk az édes fűszerpaprikát is. Kanalas nokedlit kínálunk hozzá.
Nokedli
A nokedli a hagyományos módon készül, csak a szokásosnál
kicsit hígabb galuskatésztát kavarunk. A lobogó
sós vízbe evőkanállal méretes galuskákat szaggatunk,
ezeket a megszokottnál hosszabb ideig, jó tíz percig főzzük.
Zsiradékra szedjük, és pörköltszafttal megöntözve
tálaljuk. Házi káposztasaláta és erős, ecetes almapaprika
illik hozzá.