Forrás: Füstös konyha, Horváth György szakács

Olívás lepénykenyér grillezett zöldséggel

Elsőként a tésztát készítettem elő: elkevertem szárazon egy evőkanál sót a liszttel, fél evőkanál cukorral, a porított élesztővel, majd adtam hozzá 2-3 evőkanál olajat, illetve annyi vizet – kb. 2,5 dl –, hogy könnyen dagasztható, de ne túl lágy tésztát kapjak. Adtam még hozzá nagyjából 30 szem olívabogyót felaprítva, majd az egészet meleg helyre raktam, lefedve kelni. Amíg a kenyérnek való dagadt, addig a megtisztított zöldségeket a tárcsán némi olajon átpirítottam, pároltam. Középen a krumplit, a szélére húzva a hagymát, a félbevágott foghagymát, a paprikákat, a gombát sütögette, forgatva, néha a középre gyűlő szafttal locsolgatva.

Amikorra a hozzávalók elkészültek, addigra a kenyerünk is megkelt. Ebből négy részre osztva nagyjából fél centi vastag tésztát nyújtottam lisztes deszkán. A zöldségek után maradt zsiradékból egy keveset egy nagy serpenyőben elkentem, s már sütöttem is a lepény egyik felét. Akkor jó, ha egy kicsit barnára sülnek a hólyagok, ekkor fordítottam rajta egyet, kicsit – csak éppen hogy – sütöttem, majd a tűzről levéve előbb tejföllel megkentem, kicsit sóztam, aztán a felszeletelt párolt zöldségeket, reszelt sajtot, karikázott erős paprikát rétegeztem a lepény egyik oldalára.

Mehetett vissza a tűzre, egy kicsit melegítettem, majd a lepény másik oldalát ráfordítottam a felhalmozott töltelékre. Némileg lapogatva, folyamatosan mozgatva, hogy le ne égjen, két szedőlapát közé fogva forgattam. Akkor kész, amikor a sajt belül kissé megolvad. Lepirítottam néhány szelet grillsajtot is az utolsó lepény sütésekor, illetve fejenként egy-egy nagyobb szelet mangót is átpároltam mellette. Tálaláskor egy jó adag vegyes zöld salátát adtam hozzá, no meg egy nagy pohár sört.

TRÜKK Feltűnhetett, hogy a receptben nincs hús, csak sajt, mint állati eredetű termék. Aki akar, nyugodtan pakolhat bele bármilyen, korábban lepárolt, átsütött vagy főzött húsféleséget. A kolbászt azonban nem ajánlom, mert az nagyon elnyomná a finom sült zöldségek ízét, zamatát

Debreceni pulykacomb lencsével

Sajtos szendvics tökmagos salátával

kaloria 440 CAL
ido 150 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

személyre

Forrás: Füstös konyha, Horváth György szakács

Ajánlataink