Olívás-hagymás kenyérke
A hagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk, és a felhevített olajban üvegesre pirítjuk. Az olívabogyót durvára összevágjuk. A lisztet, a sót, az élesztőt, az apróra vágott petrezselyem zöldjét és a mentát egy nagy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az olívát meg a hagymát, beleöntünk 5 dl langyos vizet, és összeállítjuk a
kenyértésztát. Ha nagyon száraz lenne, kevés meleg vizet adhatunk még hozzá. Lisztezett deszkán kb. 10 percig gyúrjuk, dagasztjuk, amíg sima és rugalmas tésztát kapunk. Kettévágjuk, két kerek cipóvá formázzuk, és olajozott sütőlemezre fektetjük. Finoman megkenjük
olajjal, letakarjuk, és langyos helyen a kétszeresére kelesztjük. A cipót tetejét késsel bevagdossuk, és 200 fokra előmegített sütőben kb. 40 percig sütjük. Rácsra tesszük, így hagyjuk kihűlni.