Ördöglánycsirke
Ez az ókori eredetű, római étel igencsak látványos és finom. Az étel neve (olaszul pollo alla diavola) állítólag onnan eredeztethető, hogy egy ördöglány találta
ki, no és „pokoli kellékek”, parázs meg füst kell hozzá. Az elkészítéséhez szükségünk van nemcsak egy grillrácsra, hanem egy nagyobb vasdarabra vagy régi szenes vasalóra is. Az étel két okból is különleges: egyrészt formája, másrészt az elkészítés módja miatt. Elsőként a csirkét mellével lefelé fordítom, hátát középen átvágom, megfordítom és erőteljesen lenyomom, hogy teljesen kiterüljön. Sózom, borsozom, és rozmaringos olajjal átkenve legalább fél órát pihentetem. Ezután helyezem a rostra, és kezdem el vasalni a tetejét. Arra kell ügyelni, hogy viszonylag távol kerüljön a parázstól, mert különben a felülete gyorsan sül át, míg a csontok tájéka véres marad. Sütés közben gyakran forgatom, vasalom, és folyamatosan kenegetem a rozmaringos olajjal. És hogy legyen benne egy kis csavar, konyakkal vagy borral is locsolgatom. Vegyes zöldsalátával, friss kenyérrel és száraz fehérborral kínálom.