Ormánsági rostélyos puliszkával

Ormánsági rostélyos

A húst három napig pácoljuk a következőképp: átkenjük
olajjal, s mindkét oldalán alaposan megszórjuk grillezéshez
való borsos keverékkel. Ne spóroljunk a markáns
fűszerrel! A szaftos húsból ezután nyolc szeletet vágunk,
finoman megsózzuk. A teflonserpenyőben közepes tűzön
zsiradékot hevítünk. A szeletek egy-egy oldalát elég
3-4 percig sütni az olajban. Vigyázzuk, nehogy túl hirtelen
pirítsuk, ám sokáig se szárítsuk az érett marhahúst.
(Megpróbálkozhatunk azzal is, ami a bécsi szeletnél bevált,
hogy két serpenyővel ügyeskedünk, s a hús egyik oldalát vajban, a másikat olajban sütögetjük.)

Mártás

A mártáshoz a zamatos vargányát megtisztítjuk, feldaraboljuk. A vajban a póréhagymát megfonnyasztjuk,
majd rádobjuk a gombát – saját levében pároljuk, végül
lepirítjuk. Megsózzuk és megszórjuk frissen őrölt feketeborssal. Felöntjük kevés húslével, illetve a tejes tejszínnel.Jól kiforraljuk, végül apróra vágott petrezselyem zöldjével megszórjuk.

Puliszka

Ha puliszkakészítésbe fogunk, előbb felforralunk 5 dl vizet, majd beleöntünk 15 dkg kukoricadarát, 2 dl tejszínt, kevés sót adunk hozzá, és lassú tűzön félórát főzzük. Ne hagyjuk magára, folyton kevergessük! Apróra vágott petrezselyem zöldjével ízesíthetjük. A végén beledobunk 5 dkg vajat, azzal is megkeverjük, majd kiolajozott tálcára öntjük, s hagyjuk kihűlni. Pogácsaszaggatóval különböző formákat vághatunk belőle. Esetleg még langyosan habzsákba töltjük a masszát, mutatós halmokat nyomunk belőle a tepsire, s közepes tűznél rózsaszínűre sütjük a tetejét.

kaloria 850 CAL
ido 60 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink