Pálmalevél

A vaj-liszt keverék elkészítéséhez a kisebb kockákra vágott hideg vajat és a lisztet robotgépben, a krémkeverő lapát segítségével addig keverjük, míg teljesen egynemű nem lesz. Ekkor kivesszük a tálból, és két ív sütőpapír között körülbelül 10×10 cm-es négyzet alakúra nyújtjuk, majd egy órára hűtőbe tesszük pihenni.

Az előtésztához a lisztet, a sót és a kisebb kockákra vágott vajat késes betétű robotgépben morzsásra dolgozzuk. A vizet összekeverjük az ecettel, majd a vajas-lisztes keverékhez öntjük, és simára dagasztjuk. Kézzel körülbelül 5×5 cm-es négyzetet formázunk belőle, majd átlátszó fóliába csomagolva egy órára ezt is a hűtőbe tesszük pihenni.

Ha letelt a pihentetési idő, a munkafelületet alaposan megszórjuk liszttel, és ráhelyezzük a vaj-liszt keveréket. Átlósan a közepére helyezzük az előtésztát, és borítékszerűen ráhajtjuk a vaj-liszt keverék sarkait, becsomagoljuk vele. A tészta tetejét is alaposan meglisztezzük, és először nyújtófával megütögetve, ellapítva, óvatosan téglalap alakúra nyújtjuk. Közben, ha szükséges, lisztezzük alul-felül.

Jön az első szimpla hajtogatás. Ehhez képzeletben három egyenlő részre osztjuk a kinyújtott tésztát, a külső harmadot ráhajtjuk a középsőre, majd erre ráhajtjuk a másik külső harmadot. A tésztát ekkor 90 fokkal elforgatjuk, úgy, hogy bal oldalon legyen a zárt rész, és újra téglalappá nyújtjuk, majd következik a dupla hajtogatás. Ehhez képzeletben négy részre osztjuk a téglalapot. A külső negyedeket behajtjuk a tészta közepéig, majd az így kapott tésztát kettéhajtjuk, mintha egy könyvet csuknánk be. A meghajtogatott tésztát átlátszó fóliába csomagoljuk, és egy órára hűtőbe tesszük.

A pihentetési idő letelte után a tésztát ismét kinyújtjuk és megismételjük a szimpla, majd a dupla hajtást. Ismét egy órát pihentetjük, majd még egyszer hajtogatjuk a tésztát.

A kész tésztát felhasználás előtt legalább egy éjszakát pihentetjük, de le is fagyaszthatjuk.

Másnap a tésztát négyzet alakúra ellapítjuk, a felületét megszórjuk vastagon a kristálycukorral. A cukros tésztát 2 mm vastag, 20×40 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tészta két szélét behajtjuk a téglalap közepéig (mint a dupla hajtás eleje). Az így kapott kétrétegű tészta két szélét ismét behajtjuk a középső felezővonalig, nyújtófával lenyomkodjuk. Most kettéhajtjuk a tésztát, mintha egy könyvet csuknánk be. Éles késsel egy centi széles szeleteket vágunk belőle.

Egy tepsibe sütőpapírt fektetünk, és enyhén megvajazzuk. Egymástól legalább öt centire rárakjuk a tenyerünkkel szabályosra formázott szeleteket. A tetejüket lekenjük a tej és a tojás keverékével, és 200 fokos tepsiben körülbelül 20 perc alatt megsütjük. Rácson kihűtjük.

Vaníliakrémes almás pite levendulával és kakukkfűvel

kaloria - CAL
ido 95 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink