Paprikás pompos
Langyos vízbe beáztatjuk az élesztőt és a sót. Felfuttatjuk, majd belekeverjük a lisztbe. Jól kidolgozzuk kézzel vagy kanállal, de gyengére hagyjuk, mert 2-3 óra alatt kel meg. Utána elfelezzük, és elnyújtjuk jó ujjnyi vastagra. A 3 púpozott evőkanál zsírt felolvasztjuk, beletesszük az édes vagy erős fűszerpaprikát, ki hogyan szereti. Rászórjuk az őrölt fehér borsot is. Ecsettel vagy tollal rákenjük a tésztára, és összetekerjük, mint a bejglit. Kelni hagyjuk, majd megkenjük a tojássárgájával, és forró sütőbe tesszük. Amikor kisült, felszeleteljük. De készíthetjük másként is. Az előre kizsírozott és lisztezett tepsibe beletesszük az elnyújtott tésztát, és ott kenjük meg a fűszeres zsírral. Majd ráteszszük a másik lapot is. Ha megkelt, bekenjük jól tojássárgájával, és világospirosra sütjük. Ha már nem forró, kockákra szeleteljük. Ünnepre vagy hétköznapra, melegen és hidegen egyformán finom.