Átmossuk a beáztatott lencsét, új hideg vízben felrakjuk főni. A főzővizébe dobunk egy meghámozott, de egészben hagyott vöröshagymát, egy kis ág lestyánt, két babérlevelet, sózzuk.
A másik vöröshagymát is meghámozzuk, finomra vágjuk, és kevés zsiradékon üvegesre pároljuk. A megfőtt, leszűrt lencsét rátesszük, és pár percig sütjük együtt, közben ízesítjük áttört fokhagymával, sóval és borssal.
A zsenge tök belét kiszedjük, a tököt héjastul felkarikázzuk, majd száraz serpenyőben mindkét oldalukat megpirítjuk.
A paradicsomokat megmossuk, a csumájukat kivágjuk, majd felkarikázzuk.
Egy zsiradékkal kikent nagy sütőtálba váltakozva letesszük a tök- és a paradicsomkarikákat. Közé dugdossuk az összevágott lila hagymát. Rászórjuk a fűszeres, főtt-sült lencsét, és 180 fokos sütőben körülbelül fél óra alatt megsütjük.