Egy vastag talpú lábasba szórjuk az összevágott füstölt szalonnát, öntünk hozzá olívaolajat, és kipirítjuk. Félidőben hozzáadjuk a nagyon apróra vágott füstölt sonkát is. Ha az is megpirult, kiszedjük a pörcöket.
A helyére rakjuk az alsó vagy felső combokat (vagy vegyesen), jól körbepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az összevágott vöröshagymát és a fokhagymát, fedő alatt pároljuk tíz percig, közben hozzászórjuk a fűszereket is.
Végül belerakjuk a nagyobb kockákra vágott paprikát, ráöntjük a sűrített paradicsomot, a bort, az összevágott bazsalikomot meg az oregánót, és tovább rotyogtatjuk. Ha már majdnem kész, akkor megy bele a felezett vagy negyedelt koktélparadicsom, azzal már csak átforgatjuk. Széles metéltet adunk mellé.