Paradicsomos kenyér
Egy nagy tálban összekeverjük a kétféle lisztet a sóval és a borssal. Ráöntjük a sűrített paradicsomot, hozzáadjuk a mézet, a tetejére morzsoljuk az élesztőt. Adunk hozzá körülbelül 4 dl langyos vizet, és jól elkeverjük. Nem kell dagasztani, elég, ha fakanállal összedolgozzuk. Nagyon sűrű nokedlitészta-állagot kell kapnunk. Nejlonzacskóba húzzuk, és 12-24 órán át szobahőmérsékleten hagyjuk állni. Kelés közben erősen el fog folyósodni, jóval hígabb lesz, de nem
baj. Sütés előtt nagyon erősen lisztezett deszkára öntjük, rászórjuk az apróra összevágott zöld fűszereket és az aszalt paradicsomot, átgyúrjuk. Nem könnyű vele bánni, nagyon ragad. Utána két kerek cipót formázunk belőle. Papírral bélelt tepsire rakjuk. A tetejüket éles késsel bevágjuk. Megint hagyjuk kelni még legalább egy órát – de az is lehet, hogy több idő kell. Utána 280 fokos sütőbe tesszük, ez a magas hőmérséklet szépen fel fogja húzni a cipókat. A hőmérsékletet tíz perc múlva csökkentjük 200 fokra. Készre sütjük. Mivel sok folyadékot tartalmaz, sokáig kell sütni, hogy ne legyen ragacsos a belseje. Akkor jó, ha kívül szép sötétbarna,
vastag, nagyon kemény héja van, s ha megütögetjük az
alját, jellegzetes kongó hangot ad. Nem kell félni attól, hogy ilyen kemény: miután rácsra tettük, hűlés közben kenyérhéj keménységűre fog puhulni a héja.