Meghámozzuk a burgonyát, kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. A tököt szintén felkockázzuk, és egy másik edényben megfőzzük. Mindkét zöldséget leszűrjük, beleöntjük egy nagy tálba. Ráöntjük a felforrósított két deci tejet, rátesszük a puha vajat, és jó habosra kikeverjük (a legjobb egy merülőmixerrel). Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk. Félretesszük, hagyjuk kihűlni.
Felcsíkozzuk a húsos szalonnát, egy nagy serpenyőben zsírjára pirítjuk. Rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, zsemleszínűre sütjük. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, fél percig pároljuk együtt. Rátesszük a kockákra vágott lapockát, fehéredésig pirítjuk. Ekkor mehet hozzá a kockákra vágott paprika, paradicsom, gomba, zellerszár. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük őrölt pirospaprikával, majoránnával, gyömbérrel, római köménnyel. Öntünk rá pici vizet, és addig főzzük, míg a hús majdnem teljesen meg nem puhul. Hozzáadjuk a zöldborsót, és addig forraljuk együtt, míg az is meg nem puhul.
Végül a húsos-zöldséges ragut áttesszük egy kisebb tepsi aljába. Rákanalazzuk a tökös burgonyapürét. 170 fokos sütőben körülbelül fél óra alatt összesütjük. Savanyúsággal kínáljuk.