Pepita keksz
A sütőporral elkevert lisztet gyúródeszkára öntöm, mélyedést készítek a közepébe. Beleteszek 10 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a rumot, majd az egészet lágy tésztává keverem. A hideg vajat felszeletelem vagy lereszelem a tészta tetejére, gyors mozdulatokkal sima, gömbölyű tésztává gyúrom, és néhány órára hűtőbe teszem. Egy tálban összekeverem a kakaóport a maradék cukorral és a tejjel. A lehűlt tésztát megfelezem, és a kakaós keveréket belegyúrom az egyik felébe.
A pepitamintához mindkét színű tésztából kivágok 6-6 darab, 1 cm szélességű és magasságú csíkot. Bekenem a tojásfehérjével, és váltakozva egymás mellé, illetve egymás tetejére ragasztgatom a csíkokat. Ezután akár a fehér, akár a barna tésztából kinyújtok egy akkora darabot, amellyel be tudom borítani az egészet, és körben bevonom vele a pepita rudat. Ismét hűtőbe teszem. A tésztarúdból
egyforma vastagságú szeleteket vágok, kivajazott sütőlapra teszem, és 180-200 fokosra előmelegített sütőben 10-15 percig sütöm.