Piroska mama sajtos kiflije
Az élesztőt beletesszük a langyos tejbe, a cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk. A lisztből a lapítón (gyúródeszkán) kört formálunk, beletesszük a tojásokat, a 25 dkg reszelt sajtot vagy túrót, a vajat, a sót, a felfuttatott élesztőt meg a bort. Összegyúrjuk, jól megdolgozzuk, letakarjuk, és meleg helyen 30 percig kelesztjük.
A tésztából hengert formázunk, és 10 darabba vágjuk. A darabokból kis cipókat gyúrunk, nyújtófával kerek lapótyákat nyújtunk, kb. 25-30 centis lesz az átmérőjük. Késsel átlósan 8 cikkre vágjuk, a cikkeket bekenjük tejföllel. A háromszög alsó felét feltekerjük, kis kifliket formálunk. A tepsit kizsírozzuk, a kifliket belehelyezzük, és még 25 percig kelesztjük. Közben egy tojás fehérjét felverjük, beleszórjuk a borsot, a pirospaprikát és egy csapott evőkanál sót. Bekenjük vele a kifliket, és mindegyikre 1 kis kocka sajtot teszünk. Közepesen hevített sütőben szép pirosra sütjük (kb. 80 db lesz).