Piskóta 1.
Először a háromféle piskótát készítjük el. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az egész tojásokat a cukorral együtt kézi robotgéppel a legmagasabb fokozaton 15 perc alatt sűrű, krémes, habos világos masszává keverjük. Mérleg segítségével háromfele osztjuk. Az egyik részbe a sima lisztet és a sütőport szitáljuk. Átforgató mozdulatokkal dolgozzuk össze, de vigyázzunk, hogy a liszt egyenletesen keveredjen el a masszában. Alul sütőpapírral bélelt 20-22 cm-es kapcsos formában 10 perc alatt egymás után kisütjük a piskótákat. A sütőből kivéve 2 percig pihentetjük, majd óvatosan körbevágjuk a szélét, kiemeljük a formából, a sütőpapírt lehúzva rácson hűtjük ki.
Piskóta 2.
A második részbe a sima lisztet, a sütőport és a diót szitáljuk. Átforgató mozdulatokkal dolgozzuk össze, de vigyázzunk, hogy a liszt egyenletesen keveredjen el a masszában. Alul sütőpapírral bélelt 20-22 cm-es kapcsos formában 10 perc alatt egymás után kisütjük a piskótákat. A sütőből kivéve 2 percig pihentetjük, majd óvatosan körbevágjuk a szélét, kiemeljük a formából, a sütőpapírt lehúzva rácson hűtjük ki.
Piskóta 3.
A harmadik részbe a sima lisztet, a sütőport és a kakaóport szitáljuk. Átforgató mozdulatokkal dolgozzuk össze, de vigyázzunk, hogy a liszt egyenletesen keveredjen el a masszában. Alul sütőpapírral bélelt 20-22 cm-es kapcsos formában 10 perc alatt egymás után kisütjük a piskótákat. A sütőből kivéve 2 percig pihentetjük, majd óvatosan körbevágjuk a szélét, kiemeljük a formából, a sütőpapírt lehúzva rácson hűtjük ki.
Vaníliakrém
Amíg a lapok sülnek, készítsük el a vaníliakrémet. 3 dl tejet a vaníliával együtt kis lángon melegíteni kezdünk, közben a cukorral összekevert keményítőt simára keverjük a tojássárgájákkal, hozzáöntjük a maradék 1 dl tejet, és beleöntjük a melegedő tejbe. Kevergetve épp
csak forrásig főzzük.
Szirup
A harmadik lap sütési ideje alatt szirupot főzünk: az
összekevert hozzávalókat közepes lángon tíz percig forraljuk.
Lapok közé és bevonat
Ezután összeállítjuk a tortát: a formába visszatesszük a kakaós piskótát, meglocsoljuk a sziruppal, rákenjük a krém harmadát, megszórjuk a dió és a mazsola felével, rátesszük a diós lapot, erre jön megint a szirup, krém, dió, mazsola, aztán felülre kerül a sima piskóta, ezt is meglocsoljuk, valamint rákenjük a krém utolsó harmadát. Legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
Kívülről édes tejszínhabbal vonjuk be a tortát.
Csokoládészósz
A somlói galuskához jár csokiszósz is: az első négy hozzávalót elkeverjük, és a cukor teljes olvadásáig melegítjük, majd levesszük a tűzről, kissé hűlni hagyjuk, és mikor már nem forró, elkeverjük benne az apróra tört csokit és a vajat.