Keverőtálba tesszük a barna cukrot, az étolajat és a vaníliaőrleményt, kézi habverővel dolgozva kihabosítjuk. Egyesével beledolgozzuk az egész tojásokat. A pekándiót durvára vágjuk, és egy másik tálban összekeverjük a kétféle liszttel, a sütőporral, a sóval és a fűszerekkel. Belekeverjük a durvára reszelt sárgarépát is. Hozzádolgozzuk a cukros-tojásos elegyet is. Végül hozzákeverjük a megolvasztott fehér csokit és a reszelt narancshéjat is.
Beleöntjük egy 22 cm átmérőjű, kerek, kapcsos tortaformába (aminek az aljába előzetesen sütőpapírt terítettünk). 170 fokra előmelegített sütőben körülbelül 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd kivesszük a tortaformából.
Míg hűl a torta, elkészítjük a krémet. Kihabosítjuk a mascarponét, a vajat, a cukrot és a vaníliaőrleményt.
A kandírozott sárgarépához 3 dl vizet és 300 g cukrot felforralunk, majd alacsonyabbra vesszük a hőforrást, és beletesszük a szirupba a durvára reszelt sárgarépát. Lefedjük az edényt, és 20-30 percig főzzük a szirupban a répát, úgy, hogy éppen csak gyöngyözzön a víz. Akkor jó, ha a répa a szirupból kivéve élénk narancssárga színű, és kissé áttetsző. Ekkor leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, papírtörlőn hagyjuk kissé megszikkadni.
Az 50 g pekándiót száraz serpenyőben megpirítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni, majd durvára vágjuk.
A kihűlt tésztát keresztben elvágjuk, megtöltjük a krémmel. A tetejét kandírozott répával és a dióvagdalékkal díszítjük.