Forrás: Csonka Ilona

Réteges fagylalttorta

  1. Először elkészítünk egy nagyobb adag vaníliafagyit. Egy liter tejszínt kisebb lábasba öntünk. A vaníliarudat kettéhasítjuk, a magjait belekaparjuk a tejszínbe, beledobjuk a rúddarabokat is, és felforraljuk. A tojássárgájákat összekeverjük 40 dkg porcukorral. A forró tejszínbe lassan, folyamatos keverés mellett belecsurgatjuk a cukros tojást, majd gőz felett besűrítjük. Lehűtjük a keveréket, majd hűtőszekrénybe tesszük néhány órára.
  2. Kivesszük a hűtőből, kiemeljük a vaníliarudat, és gépi habverővel jó habosra felverjük. Háromfelé osztjuk a masszát, kétharmadát visszatesszük a hűtőszekrénybe, egyharmadába pedig belekeverünk 15 dkg megolvasztott étcsokit. Belesimítjuk egy átlátszó fóliával kibélelt kerek tortaformába, és betesszük a fagyasztóba, hogy kicsit megdermedjen.
  3. Közben kemény habot verünk a maradék fél liter tejszínből és 5 dekányi porcukorból. Megolvasztjuk a maradék étcsokit. Kivesszük a fagyasztóból a tortaformát, megcsíkozzuk az olvasztott étcsoki egy részével, rákenünk egy vékony réteg tejszínhabot, megint visszatesszük dermedni.
  4. Elkészítjük a fahéjas fagyit is, a hűtőből kivesszük az egyik harmad vaníliás fagyit, belekeverünk 1-2 mokkáskanálnyi őrölt fahéjat, újra jól átkeverjük a gépi habverővel, rákenjük a tortára. Ha ez a réteg is megdermedt, akkor újraolvasztjuk a csokit, megcsíkozzuk a fagyi felszínét, megint rákenünk egy adag tejszínhabot, és ha már ez is megdermedt, akkor rátesszük az újra kihabosított vaníliafagyit. Ha összeállt a torta, akkor a maradék tejszínhabbal kidíszítjük az oldalát és a tetejét, és jól kifagyasztjuk.
  5. Tálalás előtt 15-20 perccel vegyük ki szobahőmérsékletre, hogy kicsit fel tudjon engedni. Tejszínhabbal, ostyával tálaljuk.

TRÜKK

A maradék tojásfehérjéket egyesével vagy kettesével fagyasszuk le (például műanyag poharak remekül használhatóak erre a célra), alkalomadtán fel tudjuk használni pavlovához, gyümölcskenyérhez, krémeshez, máglyarakáshoz vagy más, tojásfehérje-faló süteményhez.

Cseresznyemousse-torta brownie-alappal

Fenyőmagos eperlekvár

kaloria 340 CAL
ido 50 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: Csonka Ilona

Ajánlataink