Roppanós pogácsa sajtkrémmel
Felforraljuk a vizet a zsiradékkal és a sóval, beleöntjük a lisztet, és kevergetve addig főzzük, míg a tészta el nem válik az edény falától. Levesszük a lángról, és egyesével beledolgozzuk az egész tojásokat. Evőkanállal vagy habzsák segítségével diónyi gömböket helyezünk a
masszából egy olajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt sütőlapra. Tetejüket felvert tojással megkenjük, és megszórjuk egész mákkal vagy köménymaggal. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30-35 percig sütjük. Az utolsó öt percben kicsit kinyitjuk a sütőajtót, hogy a
keletkezett gőz távozni tudjon.
Sajtkrém
Összekeverjük a sajtkrémet a tejszínnel, sóval, borssal. Kettévágjuk a kihűlt fánkocskákat, mindegyikbe teszünk a krémből, visszarakjuk a kalapokat, és picit meghempergetjük a reszelt sajtban.