Sacher-torta
Melegítsük a sütőt 180 fokra. A darabokra tördelt 12 dkg étcsokoládét vízgőz fölött olvasszuk fel. 10 dkg vajat egy nagyobb tálban keverjünk habosra kb. 4 dkg porcukorral. A vaníliarúd belsejét 5 tojássárgájával
egyenként keverjük a vajkrémhez. Dolgozzuk bele a langyos csokoládét és a mandulát is. Verjünk fel 4 tojásfehérjét egy csipet sóval, majd tegyük hozzá a maradék porcukrot, és folytassuk a habverést, amíg megkeményedik. Keverjük a masszához, majd szitáljuk rá a lisztet, és finoman keverjük el. Végül öntsük a pépet kevés vajjal kikent, belisztezett 22 cmes
tortaformába. Simítsuk el a tetejét, és tegyük az előmelegített sütőbe. Öt perc múlva csökkentsük a hőfokot 150 fokra, és így süssük még kb. 50 percig.
Ha kihűlt a tészta, vágjuk két egyforma vastagságú lapra: a lekvár felét egyenletesen kenjük az alsó lapra. Tegyük rá a záró lapot, és a maradék ízt kenjük a torta tetejére, valamint az oldalára. Amikor a lekvármáz megszikkadt, olvasszuk fel a 18 dkg étcsokoládét a maradék 5 dkg vajjal, és egyenletesen vonjuk be vele a tortát. Mielőtt megdermedne a csoki, a tortát nyitott ajtó mellett tegyük langyos sütőbe, így sima és fényes lesz a bevonata.