Átmossuk a szárított vargányát, majd beáztatjuk meleg vízbe. A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és két evőkanálnyi felhevített olívaolajon egy nagy serpenyőben megdinszteljük. A fokhagymát áttörjük, és a vöröshagymához adjuk, egy percig együtt pirítjuk, majd felöntjük a szójatejszínnel. Belemorzsoljuk a leveskockát, hozzáadjuk a citromlevet, a sáfrányt, a fehér balzsamecetet, a fehérbort, a mézet és a csilit. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk a szószt, majd addig gyöngyöztetjük, amíg kellően besűrűsödik.
Egy nagyobb lábasban sós vizet forralunk és kifőzzük benne a spagettit. Leszűrjük, összekeverjük a szósszal.
A csiperkét felvágjuk, és két evőkanál felhevített olívaolajon addig sütjük, amíg a kiengedett leve el nem párolog. Végül hozzáadjuk a megduzzadt vargányát, és összesütjük. A gombát tálaláskor a tészta tetejére halmozzuk.
TRÜKK
Ha nem fogyasztunk szóját, akkor a szójatejszínt helyettesítsük valamilyen más növényi krémesítővel, például vízzel hígított kókuszkrémmel, rizstejszínnel.