Sajtos csalánfánk
Először az égetett tésztát készítjük el, a hagyományos módon: 1 dl vizet 1 dl olajjal és egy csipet sóval felforralunk. Beleszórunk 10 dkg lisztet, simára keverjük, és addig főzzük, amíg sűrű masszát kapunk. Ekkor lehúzzuk a tűzről, egyenként alaposan elkeverjük benne a tojásokat, végül hozzáadjuk a megmosott, finomra vágott zsenge csalánlevelet. A fánktésztát nyomózsákba töltjük, sütőpapírral bélelt tepsire teáskanálnyi gombócokat nyomunk. Forró sütőben,
180-190 fokon megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Akkor jó, ha a belseje üreges és száraz.
Közben a baconszeleteket egy serpenyőben takaréklángon, meg-megforgatva ropogósra sütjük.
A maradék lisztet egy kislábasban elkeverjük a tejjel
meg egy csipet sóval, sűrűre főzzük. A vajat habosra kikeverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot meg a tejes-lisztes pépet, végül habverővel az egészet habosra keverjük. A fánkok tetejét levágjuk, mindegyiket megtöltjük sajtkrémmel.
Visszahelyezzük a kalapkákat, falatnyi bacondarabokat
tűzünk melléjük. Tetszés szerint zöldfűszerekkel,
friss csírával díszítjük.