A CSIHÁNLEVESHEZ
Ezt a levest a csalán friss hajtásaiból főzzük. Könnyű begyűjteni is, mert talán még nem csíp annyira. Szedünk egy kosár csalánt – vegyszermentes, tiszta helyről –, megmossuk, kis forró vízben megabáljuk gyorsan. Ha nagyok a levelek, kissé felaprítjuk. Ugyanúgy járunk el a salátával is. Az arány: fele csalán, fele saláta. Egy lábosban kiolvasztunk egy szelet kockázott füstölt szalonnát, kiszedjük a pörcöket egy tányérra. A zsír egy részében megfuttatjuk a csalánt és a salátát. Reádobunk néhány szál zöld fokhagymaszálat – ha nincs, jó a fokhagymacikk is. Sózzuk szánk íze szerint. Felengedjük vízzel, és hagyjuk egyet lobbanni. Savanykás tejföllel, kis liszttel behabarjuk a levest, ha kell, kis ecettel savanyítjuk. A megmaradt zsírban a tojásokból púpos rántottát készítünk, szép kockákra vágjuk. Ezt, valamint a pörcöt tálaláskor rátesszük a kész levesünk tetejére.
A PULISZKÁHOZ:
A 30 dkg kukoricadarából és körülbelül egy liter vízből kis sóval puliszkát főzünk. Olajozott fóliára borítjuk, kanállal ellapogatjuk, megszórjuk a juhtúróval bőven, feltekerjük, és jól betakargatjuk, hogy a túró elolvadhasson a forró puliszkában. Levesünk mellé szeletelve tálaljuk.