Sertésborda hargitai módra
A káposzták torzsáját kivágjuk, és leszedünk 10 darab, töltésre alkalmas levelet. A vastag részeket levágjuk, görbületükkel lefelé egymásra rakjuk, és hagyjuk,
hogy a káposztalé lecsorogjon. A maradék káposztát vékony szálakra szeleteljük. Ha nagyon savanyú lenne, hideg vízben többször átmossuk. A sertésbordákat zsiradékban mindkét oldalukon elősütjük. 10 dkg szalonnát kockára vágunk, egy magas falú serpenyőben kiolvasztjuk, és megpároljuk benne a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a megdarált kövérkés tarját, és tovább pirítjuk. Sóval, borssal, köménnyel és pirospaprikával fűszerezzük. Az elősütött bordákat a káposztalevelekre helyezzük, befedjük néhány kolbászkarikával, majd egyenletesen ráterítjük a fűszeres darált húst. Ezután beburkoljuk a levéllel, mint a töltött káposztát. Egy nagyobb tűzálló edény
(lehet cserép is) alját kibéleljük a maradék szeletekre vágott szalonnával és a szalonnabőrökkel, elrendezzük rajta a csíkokra vágott füstölt oldalast és a káposzta felét. Most következnek a káposztalevélbe burkolt bordák, majd újra a csíkokra vágott savanyú káposzta. A tetejét meglocsoljuk 2-3 evőkanál zsírral, megszórjuk egy csipet borssal, őrölt köménymaggal és pirospaprikával. Felöntjük annyi forró vízzel, ami majdnem ellepi. Kemencében vagy a tűzhelyen, fedő alatt három órán keresztül főzzük. Vigyázzunk, hogy a káposzta le ne süljön, időnként óvatosan rázogassuk meg az edényt. Tálaláskor a tetejét meglocsoljuk sűrű tejföllel, és megszórjuk frissen vágott kaporral.