Somlói kalács
Összekeverjük a tojást az 5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és két deci tejszínnel. Felkockázzuk a kalácsot, beletesszük egy kivajazott lapos tálba, egyenletesen rálocsoljuk a tojásos-cukros tejszínt, rámorzsoljuk a maradék vajat, és forró sütőben megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Közben felmelegítünk 0,8 deci tejszínt, beletördeljük az étcsokit, és elolvasztjuk benne. A diót durvára törjük, száraz serpenyőben megpirítjuk. A maradék másfél deci tejszínt habbá verjük a teáskanálnyi porcukorral. Végül négy pohárba rétegezzük a kalácsfelfújtat a vaníliakrémmel, közben megszórjuk dióval, meglocsoljuk csokikrémmel. A tetejére tejszínhabot nyomunk, szórunk rá még egy kis diót, locsolunk rá kis csokit.