Forrás: Pásztor Tünde

Sonkás krémmel tekert dagadó és mézes-mustáros páccal sült sertéskaraj

Dagadó:

Kiterítjük a dagadót, késsel nagy lappá kinyitjuk. Sóval és borssal meghintjük mindkét oldalát, és hagyjuk kicsit pihenni.

Sűrű besamelt főzünk: a vajon felforrósítjuk a lisztet, felöntjük körülbelül egy deci folyadékkal, és kevergetve sűrűre főzzük. Ha kihűlt, aprítógépbe dobjuk 20 dkg felkockázott sonkával, 2-3 gerezd fokhagymával, és pépesítjük.

A masszához fakanállal hozzákeverjük a maradék 10 dkg sonkát nagyon apróra vágva, a felaprított petrezselyem zöldjét meg az öt tojássárgáját. Ezt a krémet rákenjük a húsra. Feltekerjük, mint a bejglit.

Egy nagy alufólia darabot kikenünk olajjal vagy zsírral, rárakjuk a töltött húst. Becsomagoljuk a fóliába, a két végét szaloncukorszerűen összecsavarjuk. Berakjuk egy kis tepsibe, öntünk alá kevés vizet. 180 fokos sütőben 80-90 percig sütjük. Közben időnként ellenőrizzük: ha elfogyna alóla a víz, pótoljuk. Ha kész, az alufóliába tekerve hagyjuk kicsit pihenni, majd vastagabb szeletekre vágva tálaljuk.

Megmossuk a húst, papírtörlővel szárazra töröljük. Bedörzsöljük körben sóval, és hagyjuk egy kicsit állni. Közben összekeverjük a pácot: egy kis tálban összedolgozzuk a mustárt a meglangyosított, folyékony mézzel, a durvára tört borssal és a megolvasztott zsiradékkal. Jó vastagon bekenjük a páccal a húsdarabot. Egy kis tepsibe sütőpapírt fektetünk, rátesszük a karajt. Öntünk alá egy deci vizet, alufóliával lezárjuk, és közepesen meleg, 150-160 fokos sütőben legalább két órát sütjük. Ha kész, leszedjük a takarást, és felemelt hőmérsékletű sütőben rápirítunk (ha szükséges).

Karaj:

Megmossuk a húst, papírtörlővel szárazra töröljük. Bedörzsöljük körben sóval, és hagyjuk egy kicsit állni.

Közben összekeverjük a pácot: egy kis tálban összedolgozzuk a mustárt a meglangyosított, folyékony mézzel, a durvára tört borssal és a megolvasztott zsiradékkal. Jó vastagon bekenjük a páccal a húsdarabot.

Egy kis tepsibe sütőpapírt fektetünk, rátesszük a karajt. Öntünk alá egy deci vizet, alufóliával lezárjuk, és közepesen meleg, 150-160 fokos sütőben legalább két órát sütjük. Ha kész, leszedjük a takarást, és felemelt hőmérsékletű sütőben rápirítunk (ha szükséges).

kaloria 750 CAL
ido 380 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

12 személyre

Forrás: Pásztor Tünde

Ajánlataink