Sonkás-tejfölös kocka
A tésztát lobogó, sós vízben megfőzzük, majd hideg vízben leöblítjük. Ledaráljuk a sonkát, a fele vajon megfuttatjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. A tojások sárgáját 3 dl tejföllel kikavarjuk, majd a pirított hagymával, vágott petrezselyemmel, sóval és borssal
ízesítjük. Hozzátesszük a darált sonkát, majd apránként a lecsöpögtetett tésztát is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a sonkás tésztához keverjük. A maradék vajjal kikenünk egy tetszőleges formájú, de magas falú sütőformát, és egyenletesen megszórjuk
zsemlemorzsával. Belesimítjuk a sonkás-tojásos tésztát, és
180 fokos, előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Ha már kissé ropogós a teteje, kivesszük, és szépen felszeleteljük. Tányérra adagoljuk, a tetejét a maradék tejföllel meglocsoljuk. Fokhagymás mártás kíséretében tálaljuk.
Fokhagymás mártás
A mártáshoz felolvasztjuk a vajat, beletesszük az összezúzott fokhagymát, kicsit összehevítjük. A tűzről levéve beleszórjuk a petrezselymet is, majd félretesszük. A tojássárgájákat fém keverőtálba tesszük, hozzájuk öntjük a tejszínt. A tálnál kissé nagyobb lábosban kevés vizet forralunk. Takaréklángon rátesszük a lábosra a fémtálat, és habverővel folyamatosan addig keverjük a tartalmát, amíg mártás sűrűségűvé válik. A tűzről levéve sózzuk-borsozzuk, majd lassan belekeverjük az előzőleg elkészített, fokhagymás-petrezselymes olvasztott vajat.