Sztrapacska
Először a sztrapacskát készítjük el: a burgonyát meghámozzuk, és nyersen finomra reszeljük. Hozzákeverjük az egész tojást, kevés sót, meg annyi lisztet, hogy galuskatésztát kapjunk. Lobogó, sós vízbe vizezett deszkáról késsel galuskákat vagdalunk, s körülbelül 10 percig főzzük. A vízből kiszedve leszűrjük, lecsepegtetjük, és meglocsoljuk az olvasztott zsiradékkal.
Sonkás-tojásos sztrapacskatorta
A 3 egész tojást kikeverjük a tejszínnel, majd sóval,
frissen őrölt borssal, szerecsendióval és zúzott fokhagymával ízesítjük. Összekeverjük a kis kockákra vágott kaliforniai paprikával meg a póréhagymával, végül az egészet összeforgatjuk a sztrapacskával. Kivajazunk egy kisebb tortaformát, beleöntjük a masszát. A főtt tojásokat egy-egy sonkaszeletbe becsomagoljuk, és beleültetjük, belenyomjuk a tésztába. A tetejét meglocsoljuk olvasztott vajjal, megszórjuk reszelt sajttal, és a 140 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt lassan megsütjük.