Feloldjuk a két deci tejben a szalalkálit. Összegyúrjuk a lisztet a puha vajjal és a porcukorral, majd hozzádolgozzuk a szalalkális tejet. Nyolc egyenlő részre osztjuk. Mindegyik gombócot vékony, 18-19 cent átmérőjű körlappá nyújtjuk két sütőpapír között. Egyesével megsütjük 200 fokra előmelegített sütőben. Pár perc alatt kész, akkor jó, ha a széle már kicsit barnul. A kisült lapokat még melegen szabályos kör alakúra vágjuk egy tortakarikával (ha kihűltek, akkor már törnek).
A krémhez egy nagy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot. A tejet összeforraljuk a vízzel. Kiveszünk belőle két decit, és csomómentesen elkeverjük benne a lisztet. A megkaramellizálódott cukorra ráöntjük a maradék forró vizes tejet, és addig kevergetjük, míg a karamell fel nem olvad benne. Ekkor hozzáöntjük a lisztes keveréket is, és azzal is felforraljuk. Végül belekeverjük a feldarabolt vajat és a sót. Megvárjuk, amíg a krém langyosra hűl, és közben be is sűrűsödik.
A karamellkrémmel betöltjük a tésztalapokat. A kész torta tetejére egy sütőpapírt teszünk, arra egy vágódeszkát egy súllyal, és betesszük egy éjszakára a hűtőszekrénybe.
A sóskaramell-öntethez a cukrot borostyánszínűre olvasztjuk, hozzáöntjük a felforralt, tűzforró tejszínt, és addig főzzük kevergetve, míg a karamell teljesen fel nem olvad. Levesszük tűzről, hozzákeverjük a vajat és a sót, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Rácsurgatjuk a torta tetejére, megszórjuk durvára vágott sós mogyoróval.