Spaghetti alla carbonara
Enyhén sós vizet forralunk, majd a tésztát tetszés szerint puhára vagy „al dente“-re, fogkeményre főzzük. A szalonnát apróra vágjuk, egy kevés vajon két percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. Amikor a hagyma már kezd üvegesedni, hozzáöntjük a bort, és hagyjuk tovább főni 1-2 percig.
Közben a tojásokat feltörjük és felverjük, összekeverjük a reszelt parmezán sajttal, ezt követően pedig sózzuk és borsozzuk. A megfőtt tésztát leszűrjük, hozzákeverjük a hagymás keverékhez, és alacsonyra vesszük a serpenyő alatt a lángot. Összeforgatjuk a tojásos keverékkel, majd még két-három percig főzzük, közben néha megkeverjük,
megrázogatjuk. Reszelt parmezánt kínálhatunk hozzá.