Stíriai metélt
A túrót krumplinyomón áttöröm, és összegyúrom 12 dkg liszttel, 2 tojássárgájával, 1 evőkanál cukorral és egy pici sóval. Ha szárazabb a túró, kevés tejfölt is adok hozzá. A tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra nyújtom, előbb 3-4 cm széles csíkokra, majd a csíkokat kisujjnyi vastag szeletekre darabolom. Egy nagy fazékban vizet forralok, kevés sót teszek bele, és a tésztát kifőzöm. Ha a rudacskák feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedem,
lecsepegtetem és hagyom kihűlni.
Ezalatt 7 dkg vajat habosra keverek 2 evőkanál porcukorral, hozzáadom 3 tojás sárgáját, a reszelt citromhéjat, a tejfölt és a megmosott mazsolát. Az 5 tojás fehérjét kemény habbá verem, és azt is beleforgatom. Az édes masszát óvatosan összekeverem a kihűlt metélttel,
egyenletesen szétterítem a tepsiben, és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon, 50 perc alatt aranybarnára sütöm.