Sült sonka fodorkeles burgonyapürével
A sonkadarabot – ha szükséges – főzzük puhára, majd irdaljuk be rombusz alakúra, s mindegyik közepébe
szúrjunk bele egy egész szegfűszeget. Mustár és melegített méz keverékével kenjük meg a sonkát – óvatosan, hogy a szegfűszegek ki ne forduljanak. Tepsibe téve előmelegített, 180 fokos sütőben süssük addig a sonkát, amíg a mustáros méz szépen rá nem pirul.
Míg sül a sonka, elkészítjük a burgonyapürét, vagy ahogy az íreknél nevezik: a Colcannont. Főzzük meg a
meghámozott, kockákra vágott burgonyákat. Szűrjük le a vizet, és a krumplit gondosan törjük össze, amíg
sima nem lesz. A tejhez adjuk hozzá a felkarikázott újhagymákat a zöldjével együtt, és forraljuk fel. Öntsük a tört burgonyához, és keverjük össze. Egy másik edényben kevés vízben pároljuk meg a vékonyra szelt fodorkelt. Vigyázzunk, ne pároljuk túl, különben az élénkzöld színe kifakul! Öntsük le róla a fölös vizet, majd a burgonyapürébe keverjük bele a vajat és a megpárolt fodorkelt. A sült sonkával együtt tálaljuk.