A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még forrón áttörjük. Amikor langyosra hűlt, a liszttel, egy tojás sárgájával, a vajjal meg egy pici sóval tésztát gyúrunk belőle, majd kis gombócokat formázunk, s ezeket forró vízben kifőzzük.
Közben a túrót áttörjük, összekeverjük a tejföllel, 3 tojás sárgájával, a citrom reszelt héjával meg a vaníliás cukorral. Összeforgatjuk a kifőtt gombócokkal, és kivajazott tűzálló tálba öntjük. A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, és rásimítjuk a túrós gombócokra.
Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 20 percig sütjük. Mazsolás vaníliamártást kínálhatunk hozzá.
Mártás
A mazsolás vaníliamártáshoz 2 tojás sárgáját egy egész tojással együtt keverőtálba tesszük, és 10 dkg cukorral habosra keverjük. 3 dl tejet vaníliával ízesítve felforralunk, és állandó keverés mellett a tojásokhoz öntjük.
Alacsony lángon addig főzzük, amíg lassan bugyogni kezd és besűrűsödik. Amikor elkészült, beleszórunk 5 dkg mazsolát.