Késes robotgépben összekeverjük az összetört kekszet a darált dióval vagy mandulával és a cukorral. Hozzáadjuk a megolvasztott vajat, és addig keverjük, míg össze nem áll egynemű masszává. Belenyomkodjuk egy piteformába, úgy, hogy az oldalfalakra is jusson. Betesszük a hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük a tölteléket.
Egy kisebb nyeles lábasban felforraljuk a 25 g vizet. Hozzáadjuk a megtisztított eper negyedét, a másfél evőkanál keményítőt és a 80 g kristálycukrot, botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzhelyre, és folyamatos keverés mellett három percig főzzük. Levesszük a tűzhelyről, hagyjuk hűlni pár percet. Utána hozzákeverjük a vaníliaőrleményt, majd beleforgatjuk a maradék megtisztított, feldarabolt epret.
Elővesszük a hűtőszekrényből a kekszes tésztával bélelt piteformát, beleöntjük az epertölteléket. Legalább két órára visszatesszük a hűtőszekrénybe.
Tálalás előtt pár levélke mentával díszítjük, tortaszerűen szeleteljük. Adhatunk hozzá édes tejszínhabot is.