Sütőtökös kalács csokicseppel

Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet. A közepébe mélyedést vájunk, ide morzsoljuk az élesztőt. Szórunk rá egy teáskanál cukrot, öntünk rá kevés langyos tejet. Húzunk a tetejére lisztet, és így hagyjuk állni vagy húsz percet. Utána ráöntjük a tojássárgájákat, hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót, ráöntünk másfél deci langyos tejszínt (a maradékot odakészítjük a kezünkhöz), és elkezdjük dagasztani. Közepesen lágy, puha, de jól formázható tésztát szeretnénk kapni. Ha szükséges, öntünk hozzá pici tejszínt vagy lisztet. Ha már szépen összeállt, akkor beledolgozzuk az áttört tököt, a megolvasztott, langyos vajat is. Nagy cipót formázunk belőle, és hagyjuk megkelni.

Ha megkelt, belegyúrjuk a csokicseppet. Hat egyforma gombócra osztjuk a tésztát, és ismét hagyjuk megkelni. A gombócokból rudakat sodrunk. Hatos fonással egy nagy kalácsot fonunk.

Átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és ismét hagyjuk kelni. Végül lekenjük a tetejét felvert tojással, megszórjuk mákkal. 200 fokra felfűtött sütőbe toljuk. Tíz perc múlva levesszük a hőfokot 160 fokra, és készre sütjük.

Diós kelt tészta 

kaloria 310 CAL
ido 160 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.