Meghámozzuk a sütőtököt. A kétharmadát forró sütőben megsütjük.
Olívaolajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát és a lereszelt zellert. Ráöntjük a rizst, kevergetve kifehérítjük. Rálocsoljuk a fehérbort, addig kevergetjük, míg fel nem szívja. Utána kanalanként adagoljuk hozzá a felforrósított alaplevet, folyamatos keverés mellett készre főzzük, közben szükség szerint sózzuk és borsozzuk (vigyázzunk az ízesítéssel, mert az alaplé már sós).
Ha kész, belekeverjük a megsült, áttört tököt. A maradék nyers tököt apró, dobókockányi darabokra vágjuk. Olívaolajon (esetleg pici vajon) megpirítjuk a csíkokra vágott zsályalevelekkel együtt. Rámorzsoljuk a sajtot, és óvatosan összeforgatjuk a rizottóval. Azonnal tálaljuk, a tetejét meghintjük tökmaggal.