A SÜTŐTÖKÖS ROLÁD TÉSZTÁJÁHOZ
ELŐKÉSZÍTÉS: 30 perc – SÜTÉS: 12 perc – A tésztához az egész tojásokat összekeverjük a cukorral, majd elektromos habverővel öt percig verjük maximális fokozaton. Közben összevegyítjük a tökpürét a fűszerekkel meg a sóval, a lisztet pedig a sütőporral, végül mindezt óvatosan összedolgozzuk fakanállal (nem szabad túlkeverni). Nagy tepsiben 180 fokon sütjük. Még forrón egy deszkára borítjuk, és a papírral együtt párszor fel- és kicsavarjuk, végül összetekerve hagyjuk kihűlni.
A SÜTŐTÖKÖS ROLÁD FŰSZERES KRÉMJÉHEZ
Száraz serpenyőben megpirítjuk a mogyorót, majd
összetörjük. Habot verünk a tejszínből. A mascarponét
habverővel verjük pár percig a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáforgatjuk a puha vajat, a tejszínhabot, végül a fahéjat és a török mogyoró felét. A tökös piskótát kicsavarjuk, óvatosan lehúzzuk róla a papírt. Rákenjük a krém nagyobbik felét, feltekerjük. Kívülről is bevonjuk a krémmel, majd megszórjuk a félretett mogyoróval. Behűtjük egy-két órára, utána szép szeleteket tudunk vágni belole. Adhatunk mellé külön tejszínhabot is.
A SÜTŐTÖKPÜRÉHEZ
A SÜTŐTÖKPÜRÉ ELKÉSZÍTÉSÉSNEK NEHÉZSÉGI FOKA: 1-es. – SÜTÉS: 1 óra – 1 adag: 120 kcal. – HOZZÁVALÓK: – 1 kg tisztított sütőtök. –
Megmossuk a tököt, feldaraboljuk tetszőleges méretű hasábokra (minél apróbbra vágjuk, annál gyorsabban fog megsülni). Sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit, kis olívaolajjal kikenjük. Rárakjuk a tökdarabokat úgy, hogy a vágott felük nézzen felfelé. Pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Ha nem takarjuk le, akkor itt-ott kicsit karamellizálódik a teteje, és barnás-feketés foltok lesznek rajta, alatta pedig ott az ízesre sült tök. Ha alufóliával letakarjuk, akkor szép sárga marad mindenhol, jobban mutat a süteményekben, de az íze kevésbé lesz intenzív, mert ilyenkor inkább párolódik, mint pirul. Ha megsült, a héját lehúzzuk, és botmixerrel pürésítjük.
—
TRÜKK
Ha nincs sütőnk, akkor készíthetjük lábasban is. Kevés olajon kicsit megpirítjuk, majd mindig kevés vizet aláöntve addig pároljuk, míg puha nem lesz. Ez sem olyan finom, mint a sült, de cserébe nagyon gyors.