Sütőtökös rolád fűszeres krémmel

A SÜTŐTÖKÖS ROLÁD TÉSZTÁJÁHOZ

ELŐKÉSZÍTÉS: 30 perc – SÜTÉS: 12 perc – A tésztához az egész tojásokat összekeverjük a cukorral, majd elektromos habverővel öt percig verjük maximális fokozaton. Közben összevegyítjük a tökpürét a fűszerekkel meg a sóval, a lisztet pedig a sütőporral, végül mindezt óvatosan összedolgozzuk fakanállal (nem szabad túlkeverni). Nagy tepsiben 180 fokon sütjük. Még forrón egy deszkára borítjuk, és a papírral együtt párszor fel- és kicsavarjuk, végül összetekerve hagyjuk kihűlni.

A SÜTŐTÖKÖS ROLÁD FŰSZERES KRÉMJÉHEZ

Száraz serpenyőben megpirítjuk a mogyorót, majd
összetörjük. Habot verünk a tejszínből. A mascarponét
habverővel verjük pár percig a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáforgatjuk a puha vajat, a tejszínhabot, végül a fahéjat és a török mogyoró felét. A tökös piskótát kicsavarjuk, óvatosan lehúzzuk róla a papírt. Rákenjük a krém nagyobbik felét, feltekerjük. Kívülről is bevonjuk a krémmel, majd megszórjuk a félretett mogyoróval. Behűtjük egy-két órára, utána szép szeleteket tudunk vágni belole. Adhatunk mellé külön tejszínhabot is.

A SÜTŐTÖKPÜRÉHEZ

A SÜTŐTÖKPÜRÉ ELKÉSZÍTÉSÉSNEK NEHÉZSÉGI FOKA: 1-es. – SÜTÉS: 1 óra – 1 adag: 120 kcal. – HOZZÁVALÓK: – 1 kg tisztított sütőtök. –
Megmossuk a tököt, feldaraboljuk tetszőleges méretű hasábokra (minél apróbbra vágjuk, annál gyorsabban fog megsülni). Sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit, kis olívaolajjal kikenjük. Rárakjuk a tökdarabokat úgy, hogy a vágott felük nézzen felfelé. Pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Ha nem takarjuk le, akkor itt-ott kicsit karamellizálódik a teteje, és barnás-feketés foltok lesznek rajta, alatta pedig ott az ízesre sült tök. Ha alufóliával letakarjuk, akkor szép sárga marad mindenhol, jobban mutat a süteményekben, de az íze kevésbé lesz intenzív, mert ilyenkor inkább párolódik, mint pirul. Ha megsült, a héját lehúzzuk, és botmixerrel pürésítjük.

TRÜKK
Ha nincs sütőnk, akkor készíthetjük lábasban is. Kevés olajon kicsit megpirítjuk, majd mindig kevés vizet aláöntve addig pároljuk, míg puha nem lesz. Ez sem olyan finom, mint a sült, de cserébe nagyon gyors.

kaloria 330 CAL
ido 42 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink